Cognitieve gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie is misschien wel een van de meest bekende therapievormen die al vele jaren gebruikt wordt in praktijken en instellingen. Ook bij Praktijk de Vrijgever wordt er gewerkt met cognitieve gedragstherapie.

Bij cognitieve gedragstherapie gaan we er van uit dat het niet de gebeurtenissen zelf zijn, maar de manier hoe je over iets denkt. Dit veroorzaakt negatieve gevoelens en een daaruit voortvloeiend gedragspatroon. Wanneer je leert om anders met deze gedachten om te gaan, dan ontstaat er een objectiever beeld van de eigen gevoelens en waarnemingen. Op die manier krijgen negatieve gevoelens niet zo snel meer de overhand en zal er gedragsverandering plaatsvinden.

Wanneer wordt Cognitieve gedragstherapie ingezet?

Cognitieve gedragstherapie wordt vooral ingezet bij neerslachtigheid, depressies, angsten en fobieën. Maar ook zeker bij mensen die te maken hebben met een burn-out. De negatieve gedachten die je hebt over jezelf en/of je omgeving worden door middel van deze therapie aangepakt.

Cognitieve gedragstherapie wordt ook vaak ingezet naast of tijdens de afbouw van medicatie. Bovendien is de kans op een terugval een stuk kleiner dan een puur medicamenteuze behandeling.

 

De voordelen van cognitieve gedragstherapie:

  • Het leert je nieuwe handelingen en vaardigheden aan.
  • Het geeft je inzicht in je eigen manier van denken.
  • Het leert je gedachten om te zetten in betere bruikbare gedachten die ondersteunend zijn in plaats van afwijzend.
  • Het is een relatief kortdurende behandeling.
  • De therapie is vele malen wetenschappelijk aangetoond en daarom al vele jaren de meest gebruikte therapievorm.

Een belangrijk onderdeel dat bij praktijk de Vrijgever wordt toegepast is de RET (Rationeel Emotieve Therapie). Dit is een onderdeel van cognitieve gedragstherapie. Hier speelt het verstand en het gevoel een grote rol.

Bij RET zijn het niet de gebeurtenissen zelf die bepalen hoe je je voelt, maar de manier hoe je zelf tegen deze gebeurtenis aankijkt. Dit bepaalt je gevoel en beïnvloedt je gedrag.

Wil je weten of cognitieve therapie iets voor jou is? Neem dan contact met ons op. Of plan een intakegesprek in

Zet vandaag de eerste stap naar een vrij leven waarin je niet langer wordt belemmerd door angstgevoelens en paniekaanvallen.

Gratis online voorlichting over angst en paniek
Leer wat angst en paniek met je lichaam en brein doen

Start je weg naar herstel met onze gratis online voorlichting. Meld je aan en krijg vijf informatieve video’s in je mailbox die jou een eerste inzicht geven in het omgaan met angst en paniek.

Meer informatie en aanmelden