Mindfulness

Binnen Praktijk de Vrijgever zijn er 2 belangrijke vormen van mindfulness te onderscheiden, namelijk; Mindfulness based cognitieve therapie (MBCT) en Mindfulness based stress reduction (MBSR).

De basis van mindfulness is altijd dat je leert om je aandacht zoveel mogelijk in het heden te houden. Dus met je aandacht in het NU. Dat is voor velen van ons niet gemakkelijk, maar wel te leren. Zeker wanneer je al langere tijd stress ervaart kan het helend werken wanneer je je leert focussen in het heden.

Mindfulness verminderd stress en gepieker en wordt ingezet bij o.a. stress, burn-out en angst- of paniekklachten. Door mindful te zijn naar jezelf leer je dat het belangrijk is jezelf niet te veroordelen. In plaats daarvan zorg je dat er rust en acceptatie ontstaat voor alles wat er nu is.

Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

Mindfulness Based Cognitive Therapy, ook wel omschreven als Aandachtgerichte Cognitieve Therapie, richt zich specifiek op het ontwikkelen van een andere houding tegenover problemen. Er is namelijk steeds meer bewijs dat een afwijzende houding tegen negatieve innerlijke (lichamelijke) ervaringen, zoals lichaamssignalen, gevoelens en gedachten, een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van psychische problemen.

Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR)

Mindfulness Based Stress Reduction, richt zich op het gewaarworden van je bewustzijn in het hier en nu. Je spreekt daarbij innerlijke hulpbronnen aan om steeds meer diepe rust te mogen ervaren. MBSR heeft niets met hypnose te maken. Met open aandacht ontwikkel je op natuurlijke wijze je beter te concentreren en rust te leren ervaren.

 

De voordelen van mindfulness:

  • Het zorgt voor een duidelijke afname van stress
  • Het verminderd piekergedrag
  • Mindfulness leert je aandacht hebben voor wat er nu in je leven is
  • Je leert dat niet iedere gedachte opgevolgd hoeft te worden (een gedachte is maar een gedachte)
  • Het verminderd je angst
  • Mindfulness geeft je meer mentale veerkracht

Lees ook: Mindfulness Based Cognitieve Therapie, een andere houding tegenover problemen

Wil je weten of mindfulness iets voor jou is? Neem dan contact met ons op. Of plan een intakegesprek in

Zet vandaag de eerste stap naar een vrij leven waarin je niet langer wordt belemmerd door angstgevoelens en paniekaanvallen.

Gratis online voorlichting over angst en paniek
Leer wat angst en paniek met je lichaam en brein doen

Start je weg naar herstel met onze gratis online voorlichting. Meld je aan en krijg vijf informatieve video’s in je mailbox die jou een eerste inzicht geven in het omgaan met angst en paniek.

Meer informatie en aanmelden