EMDR

EMDR of Eye Movement Desensitization and Reprocessing is een steeds populairder wordende behandeltechniek. Nare gebeurtenissen worden bij Praktijk de Vrijgever vrijwel altijd door middel van EMDR aangepakt.

Hierbij kun je onder andere denken aan het hebben meegemaakt van een verkeersongeval of een situatie waarbij geweld werd gebruikt. Bij Praktijk de Vrijgever zijn we ook speciaal gericht op mensen die door angst bepaalde dingen niet meer durven. Als iemand bijvoorbeeld een hevige paniekaanval in een lift gehad en sindsdien niet meer in een lift durft te stappen. Bij zo’n geval zal een deel van de behandeling uit EMDR bestaan.

Het idee achter deze behandeling is dat bij mensen die iets heel naars hebben meegemaakt, de herinnering aan deze gebeurtenis steeds opnieuw de angst veroorzaakt. Bij EMDR wordt een dergelijke herinnering opgeroepen en opnieuw verwerkt. Vaak zullen mensen hun verwerking op eigen kracht doen, maar dat kan niet voorkomen dat je er alsnog last van blijft houden. Daarvoor is een diepere verwerking nodig om de (emotionele) lading te doen reduceren.

EMDR wordt bij Praktijk de Vrijgever op drie manieren uitgevoerd (verwerkt). Door middel van oogbewegingen, klik geluiden met een headset op en/of door tikken op handen of knieën.
Op die manier is er een vorm van optimale stimulatie van beide hersenhelften en kan er op meerdere manieren gewerkt worden.

EMDR tijdens Corona

Bij Praktijk de Vrijgever bieden we tijdens de coronacrisis veilig EMDR-behandelingen zonder dat dit het resultaat negatief beïnvloedt. Om dit mogelijk te maken hebben we een aantal maatregelen genomen om besmetting te voorkomen:

 • De headset (koptelefoon) wordt met plastic afgedekt.
 • De stoel waarin men zit wordt na iedere sessie schoongemaakt.
 • De behandelaar houdt te allen tijden anderhalve meter afstand.
 • We schudden geen handen.
 • Zowel behandelaar als client wassen vooraf de handen. Er staat een desinfectie pompje klaar.
 • Hoesten doen we in de elleboog.
 • Behandelaar heeft plastic handschoenen aan bij het aanreiken van spullen, zoals koffie, thee, water, oefeningen op papier en pen.
 • Ben je ziek of verkouden? Blijf dan thuis.

Met bovenstaande maatregelen kunnen we toch veilig de EMDR behandeling doen. Het heeft geen invloed op de effectiviteit en het resultaat van de behandeling. We hebben op deze manier al vele mensen veilig kunnen behandelen.

Een verklaring dat EMDR werkt is dat het terugdenken aan een nare gebeurtenis in combinatie met het maken van oogbewegingen ervoor zorgt dat het natuurlijk verwerkingssysteem wordt gestimuleerd. Dit is vergelijkbaar met de natuurlijke REM slaapfase die we ’s nachts doormaken. Ook in die fase bewegen de ogen van links naar rechts en andersom. Tijdens deze fase van de slaap verwerken we prikkels in onze hersenen.
EMDR verwerkt op een vergelijkbare manier nare ervaringen en haalt de intensiteit van die nare ervaringen naar beneden. Op die manier raak je bevrijdt van de impact van een nare gebeurtenis.

 

Voordelen van EMDR:

 • EMDR is wetenschappelijk aangetoond en bewezen
 • Het is een kortdurende behandeling met een groot effect
 • Je hoeft niet steeds hele lange verhalen te vertellen over jezelf, centraal staat de nare gebeurtenis(sen)
 • Vaak geven mensen na de behandeling aan dat de nare gebeurtenis is vervaagt en het ze niet veel meer doet.

Certificering EMDR

Praktijk de Vrijgever is gecertificeerd bij Samenwerkende EMDR Therapeuten Nederland.

Gratis tips en informatie ontvangen?

Wil je meer weten over stress- en paniekklachten en wat je zelf al kunt doen?

Meld je aan en ontvang 4x per jaar de Vrijbrief.