Stress op vakantie

Eindelijk kun je gaan genieten van je welverdiende vakantie en dan slaat het plotseling toe; vakantiestress. Maar is het wel zo plotseling of was je al langere tijd aan het stressen?

Ken je dat gevoel dat je na aankomst op je bestemming de eerste paar dagen uitgeput voelt en dat je het eigenlijk leuk zou moeten hebben, maar je lijf wil daar nog niet zo in mee? Dan ben hoogstwaarschijnlijk iets te lang doorgegaan met rennen en plannen tijdens je werk daarvoor. Je leeft al een tijdje naar het moment waarin dit allemaal even niet meer hoeft en dat is dan natuurlijk je welverdiende vakantie. ‘Eindelijk rust en dat heb ik verdiend ook!’ denk je dan.

De ‘modus’ waarin je verkeerde, stond al langere tijd op een aanzienlijk stresslevel en in die ‘modus’ ben je nu ook op vakantie gegaan. ‘Heb ik alle spullen bij me? Moet ik nog een nieuw paspoort regelen en is dat dan nog wel op tijd? Ik had een lijstje gemaakt, maar waar is nou toch dat lijstje! Ik moet ook overal zelf aan denken…’ en dan lekker op vakantie, yes!

Vakantiestress is zeker geen modewoord en veel mensen hebben er last van. Maar vaker blijkt dat mensen gestrest raken aan de gedachten nog van alles te moeten regelen voor ze op vakantie kunnen gaan. Dat regelen en de gedachten van alles te moeten ging vaak al het hele jaar zo en nu ook nog met vakantie. Dat zou toch anders moeten kunnen denk je dan.

Relax, ontspan, wanneer je van jezelf weet dat je gestrest kan raken om op vakantie te gaan, neem er dan meer de tijd voor. Wat in elk geval zeker aan te raden is, is niet direct op je allereerste vrij dag al op vakantie te willen gaan. Gun jezelf eerst een paar dagen vrij zodat je je rustig(er) kunt voorbereiden. Ook bij terugkomst is het handig om dan niet direct weer te moeten beginnen, maar eerst thuis weer een beetje te acclimatiseren.

Ben jij iemand die met moeite het hoofd koel kan houden wanneer de vakantie in zicht komt?

Kijk dan ook eens naar onderstaande tips:

  • Maak ruim van te voren een lijst van spullen die je wilt meenemen, doe dit evt. samen met partner en maak apart een lijstje voor de kinderen. Niet alles hoeft er in 1 keer op, dus leg het op een zichtbare plek voor aanvullingen wanneer nodig.
  • Regel ruim van te voren wie taken op je werk kan overnemen en stel de automatic reply in van je mailaccount.
  • Zet regel dingen apart op een lijstje zoals; wie zorgt er voor de huisdieren, planten, post en paspoorten.
  • Let er natuurlijk op om een paar dagen voor je vertrek en na terugkomst vrij te hebben en niet direct aan de slag hoeft.
  • Zorg dat je op de hoogte bent van wat er nodig is voor je vakantiebestemming bij aankomst.
  • Kun je echt niet zonder wifi, zorg dan dat je abonnement is aangepast of boek een bestemming waarin dit is inbegrepen.
  • Neem van te voren de tijd om de vakantie voor te bespreken met je reisgenoten. Zo voorkom je verschillende verwachtingen die weer voor spanningen kunnen zorgen.
  • Geef jezelf een beetje de tijd bij aankomst en ga niet daar ook gelijk beginnen te ‘rennen’.
  • En dan… geef je over en laat het vakantiegevoel toe. Je wilde even helemaal niks meer wat nog met moeten te maken heeft. Laat je dan ook niet langer leiden door gedachten nog van alles te moeten. Het gaat vanzelf beter.

Voor veel mensen werken deze tips prima. Toch zijn er ieder jaar zo’n 200 Nederlanders die op vakantie niet goed worden omdat ze plotseling zijn gestopt met werken. Deze mensen keren dan vroegtijdig terug of worden zelfs opgehaald van hun vakantiebestemming.

De kans dat jou dit overkomt is relatief klein, maar duidelijk is dat juist mensen die al lange tijd voor hun vakantie enorm aan het rennen zijn, een groter risico lopen op vakantiestress.

Kijk ook eens op: www.devrijgever.nl voor meer informatie