Symptomen van angst- en paniekklachten

Het is lang niet altijd eenvoudig om een eenduidige beschrijving te geven van angst- of paniekklachten. Er zijn er velen te noemen. Bij Praktijk de Vrijgever behandelen we voor het overgrote deel mensen die een paniekaanval kregen, zonder dat ze het zelf zagen aankomen. Hierdoor vermijden zij vaak bepaalde situaties of worden gebeurtenissen toegeschreven aan het directe ontstaan van de angst.

Wat is een paniekaanval?

Bij angststoornissen komen ook paniekaanvallen voor. Een paniekaanval kan erg overweldigend zijn. Dat wil je liever nooit meer meemaken. Er ontstaat vervolgens een soort ‘hyperalertheid’. Je extra gaat letten op signalen van het lichaam die lijken op wat je voelde tijdens de paniekaanval. Signalen zoals je hartslag, trillingen in je lichaam, letten op spanningen, hoofdpijn enz. Je krijgt het vervelende gevoel steeds weer. En hierdoor wordt het alleen maar erger. Je houdt jezelf steeds in gaten of die paniekaanval niet nog eens gebeurt. Of je vermijdt liever situaties waar je een angstaanval eerder hebt ervaren.

Symptomen paniekstoornis

Na een paniekaanval vergroot je de aandacht op wat mis kan zou kunnen gaan. Zo probeer je controle te krijgen over je paniekgevoelens die nauwelijks te begrijpen lijken te zijn. Als jij regelmatig last hebt van paniekaanvallen, zul je een aantal van onderstaande uitspraken zeker herkennen.

  • Regelmatig last hebben van hyperventilatie
  • Last hebben van opvliegers of koude rillingen
  • Regelmatig een duizelig gevoel hebben
  • Soms het gevoel hebben te stikken
  • Bepaalde situaties proberen te vermijden
  • Soms hevig transpireren
  • Soms een flink verhoogde hartslag hebben
  • Soms het gevoel te hebben gek te worden of zelfs om dood te gaan.

Medicatie of hulp zoeken?

Mensen die regelmatig last hebben van paniekaanvallen of last hebben van angstklachten zullen een aantal van bovenstaande uitspraken zeker herkennen.
Voor hen is het vaak niet eenvoudig om de juiste hulp te vinden. Bovendien vermijden ze liever de situaties die angstopwekkende gedachten met zich meebrengen. Zo ontstaat de angst voor de angst. Via de huisarts kun je medicatie voor je problemen voorgeschreven krijgen. Toch is dit vaak van tijdelijke aard en in een aantal gevallen kun je je afvragen of medicatie wel zo handig is vanwege de afhankelijkheid die daarbij kan optreden.

Wat wil je vandaag doen?

1. Gratis intakegesprek inplannen

Zet vandaag de eerste stap naar een vrij leven waarin je niet langer wordt belemmerd door angstgevoelens en paniekaanvallen.

2. Liever eerst even contact

Overweeg je een behandeling maar heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op en wij nemen zo snel mogelijk per telefoon of e-mail contact met je op.