Lekker bakje koffie of toch maar even niet?
Koffie, het is ons dopamine shotje van de dag. Wat zouden we toch zonder moeten?
Voordat je verder leest, neem eerst even een stevige bak koffie.
Koffie heet koffie omdat het cafeïne bevat, zo simpel is dat. Nou heb je natuurlijk ook cafeïne vrije koffie, maar dat spul haalt het in de verste verte niet bij een stevig bakkie pleur.
Koffie staat immers ook voor gezelligheid en dient, wanneer je half gapend op je werk komt, als oppepper. Sommige mensen komen niet of nauwelijks in hun ritme zonder dat ze eerst een kopje van deze bruine godendrank genuttigd hebben. Prima toch zou je zeggen? Nog wat extra suiker en melk erbij zelfs? Helemaal goed toch?
Toegegeven, ook ik drink met enige regelmaat koffie en ja dat vind ik nog best lekker ook. Er is wel een grote maar…
Wanneer iemand gestresst is of een periode meemaakt waarin stress de boventoon voert, wanneer iemand regelmatig een paniekaanval heeft of last heeft gehad van hyperventilatie, dan is koffie zeker niet je beste vriend. Waarom is dat?
Om tot dit antwoord te komen, is het handig om eerst een paar dingen te weten over koffie:
- Cafeïne stimuleert de afgifte van het stresshormoon adrenaline in de hersenen.
- Hierdoor voel je je wat meer gestrest.
- De adrenaline stimuleert weer de afgifte van dopamine, deze is een neurotransmitter, en stimuleert je hersenen. Je voelt je gelukkiger.
- Cafeïne wordt binnen de 3 a 4 minuten opgenomen in je bloed, ongeveer 2 uur na het drinken van de koffie is het effect van cafeïne het grootst.
- Door het drinken van de koffie met melk en suiker wordt de opname vertraagd.
- De slaperigheid vermindert, je voelt je minder moe en kunt je beter concentreren.
- Toch wanneer je veel cafeïne binnenkrijgt, kun je last krijgen van rusteloosheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Wanneer je al lange tijd erg moe bent en je je vaak gespannen voelt, dan heeft koffie op de lange duur zelfs een uitputtende werking. Eén bakje gaat nog wel, maar bij de tweede of de derde raakt je lijf niet meer opgepept, integendeel.
Koffie heeft invloed op je energieniveau en je melatoninegehalte. Melatonine is een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt als het donker wordt en je helpt om in slaap te komen. Dit wordt beperkt door cafeïne waardoor je vaak langer wakker blijft. Maar als je teveel en te vaak koffie drinkt dan maakt je lijf zich klaar om daar aan te wennen met als gevolg dat je kunstmatig wakker gehouden wordt. Het is wachten op het moment dat je lijf echt op is en moet rusten. Sommige mensen slagen er in dit zo lang mogelijk uit te stellen. Hierdoor stel je je lijf wel enorm op de proef met allerlei nare gevolgen van dien.
Voor mensen die vaak gestresst zijn, is het niet aan te raden om veel koffie te drinken. De onrust zal alleen maar toenemen. Ook mensen die regelmatig met paniekaanvallen te kampen hebben, kunnen de koffie beter laten staan. Het bevorderd namelijk de eerder beschreven rusteloosheid, duizeligheid, hartkloppingen enz.
Heb je daar geen last van? Dan is mijn tip om koffie te beperken tot ongeveer 2 koppen per dag. Voel je je wel vaak gestresst en/ of angstig, neem dan zo min mogelijk koffie of liever helemaal geen koffie. Je lijf zal zich eerst moeten herstellen en hoeft niet onnodig langer op de proef gesteld worden.
Wil jij meer weten hierover? Neem dan contact op met Praktijk de Vrijgever.
Mail: info@devrijgever.nl
Vincent van der Waal